Лекторите на форум Храна: доктор Георги Гайдурков за храната, като лекарство

Д-р Георги Гайдурков е завършил медицина и психология. Специализира нутрициология? (?наука за храненето на човека?) ?към Свободен медицински факултет.

Работил е? ?12? ?години като терапевт в Центъра по хемодиализа към Окръжна болница? – ?София? (?сега? „?Св.? ?Анна?“)?. От? ?1992? ?г.? ?е редовен консултант и сътрудник на Лидия Ковачева. Един от основателите на фондацията? „?Живот без лекарства?“?. Ръководител е на Консултативен център за личностна терапия? “?Санитас?”. Д-р Гайдурков е радетел на идеите на? „?International Association of Professional Natural Hygienists?“ ?в България.

В лекцията на доктор Гайдурков ще стане дума за храната…

  • …? ?като преоткрита и изненадваща възможност за невероятна промяна на човешкия живот?;
  • …? ?като могъщ фактор,? ?който гарантира качество на живот,? ?без болести и без лекарства?;
  • …? ?като лекарство или как за няколко седмици можем да се освободим от най-масовите заболявания,? ?поразяващи съвременния човек.

Какво е хубавата храна??
Това е храната,? ?дадена от природата за човека,? ?за вида? ?Homo sapiens:? ?плодове,? ?зеленчуци,? ?семена.
?“?И рече Бог:? ?ето,? ?давам ви всякаква трева,? ?що дава семе,? ?каквато има по цялата земя,? ?и всякакво дърво,? ?чийто плод е дървесен и дава семе? – ?това ще ви бъде за храна?” (?Битие? ?1:29?)

Кои са най-разпространените заблуди в България,? ?свързани с храненето??
Българинът е забравил за своята вековна традиция:? ?200? ?дни в годината населението се е хранело само с растителна храна.? ?Най-голямата заблуда днес е митът за ползата от голямо количество животинска и технологично преработена храна.

Какво е здравословното хранене за вас??
Здравословното хранене е това,? ?което поддържа оптимален баланс в организма? ?–? ?гарантира нашето здраве и го възстановява,? ?ако то е нарушено:? ?разнообразен асортимент от екологично чисти плодове,? ?зеленчуци,? ?ядки,? ?зърнени и бобови култури,? ?допълнени с умерено количество животински продукти.

Трудно ли е да бъдеш природолечител??
Не.? ?Защото природата сама лекува себе си и е огромно удовлетворение всекидневно пред? ?очите ти да се повтаря това чудо.
Да.? ?Защото,? ?за да?  ?постигнеш това,? ?обикновено са нужни дългогодишно задълбочено наблюдение, анализ и много опит.

Коя книга/блог за хранене бихте препоръчал??
Много са?! ?Но ако трябва да е една? – ?Пол Брег:? ?Чудото на гладуването.

Регистрация за
форум Храна »


Коментари

  1. 1 Коринтяни 10
    25Всичко, що се продава на месарницата, яжте без да изпитвате за него заради съвестта си;

  2. Битие 45
    18 И като вземете баща си и челядите си, елате при мене; и аз ще ви дам благата на Египетската земя, и ще се храните с тлъстината на земята.

  3. Pingback: За Форум Храна – Кулинарно - в кухнята с Йоана