Възможен ли е здравословен фаст фуд, Джун Йошида, шеф, на форум Храна

Джун Йошида е завършил Гимназията за древни езици и култура в София. Започва да учи “История на изкуството” в НБУ, но тръгва със студентска програма за САЩ, където започва работа в ресторант. След края на бригадата завършва курс в кулинарната академия Le Cordon Bleu. В Щатите започва работа първо в “Case” – ресторант за съвременна американска кухня, а след това – в “Ritz”, Орландо, където работи със световно известния Норман Ман Ейтън. В София е работил с ресторанти, като Пасторант, Brasserie, Cru. В момента работи по нов свой проект.

..

На форум Храна ще представи идеята си за здравословен фаст фууд.

..

Какво е хубавата храна?

Тази приготвена с внимание, любов и качествени продукти и споделена с прители, семейство и любим човек.

Кои са най-разпространените заблуди в България, свързани с храненето?

Предполагам че са много: например, че здравословната храна е задължително “невкусна”. Също така, че продукти като боб са типично български.

Какво е здравословно хранене за вас?

За всеки е строго индивидуално, но като цяло трябва да се ползват качествени продукти и да се яде умерено. Да не се яде месо, особено червено, всеки ден. Да се консумират пресни морски продукти, много плодове и зеленчуци, ориз, хляб (не бял!), пастата също не е вредна, по-скоро сосовете към нея могат да бъдат.

Трудно ли е да бъдеш готвач?

Да. Изисква много себеотдаване, дисциплина, дълги часове извън дома, работа, когато всички други почиват. Това не е работа за всеки.

Коя книга/блог за хранене бихте препоръчали?

Книги има много: “On food and cooking” – Harold Mcgee; “On search for perfection” – Heston Blumental; “Formulas for flavor” – Heston Blumental; “The French Laundry” – Thomas Keller.
Блогове и сайтове:
www.starchefs.com;
butterloveandhardwork.typepad.com;
eatdrinknbmerry.blogspot.com;
ramen-otaku.blogspot.com.

..

Форум Храна е в събота. Регистрирай се.


Коментари

  1. Е, и ….. книги имало много. Видях първата цитирана. Ми тя си е от американска гледна точка: варете яйцата при еди-к`ва си температура, месото при ед-к`ва си, за да няма бактерии (ок, ама това и нашите прабаби го знаят), но признаваме, че има химикали, които водят до рак при опитни животни …..

    Аз ще си готвя, както са ме учили бабите …….

  2. Pingback: За Форум Храна – Кулинарно - в кухнята с Йоана